Vestibulit Klåda och sveda i underlivet Vestibulit symptom Vestibulit behandling
EMG biofeedback mot vestibulit Vestibulit och kognitiv beteendeterapi (KBT) Svamp i underlivet
Återkommande svampinfektioner vid mens Svampinfektion behandling Vivag kapslar
Smärta i underlivet - tips Symptom på svamp kvar trots medicin Behandling av svampinfektion med yoghurt
Naturliga huskurer mot svampinfektion
Smärta i underlivet
Vestibulit är en knepig sjukdom som innebär smärta i underlivet och ett sätt att tampas med en sådan åkomma är att ändra på allting som skapar det minsta lilla besvär och att fortsätta med sådant som gör att det känns lite bättre. Här kommer några tips på vad man kan göra åt vestibulit och smärta i underlivet för att lindra:


  • Använda bomullstrosor i stället för syntetmaterial
  • Använda parfymfritt tvättmedel
  • Inte använd tvål i underlivet använd olivolja eller barnolja
  • Bara ha sex när du är ordentligt våt
  • Börja på yoga eller meditationskurs för att lära sig avslappningTips på salvor, krämer och kosttillskott mot vestibulit

Salufem eller Salugel: En gel som hjälper mot torra, irriterade slemhinnor med klåda.
Membrasin: Omega 7-kapslar av havtornsbär. Hjälper mot torra slemhinnor och därför även i underlivet. Många med vestibulit har blivit hjälpta av Membrasin.
Omega 3 och 6 fiskolja: Hjälper även det mot torra slemhinnor.
Dalacin: Dalacin är en medicin som främst hjälper om man har problem med bakterier i underlivet, t.ex. Bakteriell vaginos eller slidkatarr.
Aco Glidslem: Ett milt glidmedel från Apoteket. Svider garanterat inte som många andra glidmedel som säljs.
Vivag kapslar: Vagitorier. Hjälper både mot bakterier och svamp och mjukar dessutom upp om man är lite torr. Tänk på att det rinner ut ganska mycket och att det därför kan vara bra att ta kapseln innan sänggående eller använda trosskydd på dagen.
Xylocain: Xylocain är en bedövningssalva som kan fungera för att bedöva slemhinnorna något vid sex. En del använder den också dagligen för att slippa känna torrhetskänsla och småsveda och det finns teorier som säger att vestibulit kan bli bättre ju mindre smärta man faktiskt känner av.
Menskopp/Mooncup: Många kvinnor med vestibulit och annan smärta i underlivet har det extra besvärligt kring mens och vanliga mensskydd kan göra ont och irritera. Men en del har blivit hjälpta av så kallad menskopp eller Mooncup som är en sorts plastbehållare man för upp i slidan. Blodet samlas sedan upp i koppen och sen tömmer man bara ut den i toaletten. Väldigt skonsamt för vulvan.

Smärta i underlivet behöver inte vara vestibulit utan kan vara svampinfektion, skavsår på urinröret efter sex. Gå till en gynekolog för att utesluta allvarligare besvär. Denna sajt innehåller fler tips så kolla gärna igenom de andra sidorna.

Tillbaka till förstasidan för vestibulit.