Vestibulit Klåda och sveda i underlivet Vestibulit symptom Vestibulit behandling
EMG biofeedback mot vestibulit Vestibulit och kognitiv beteendeterapi (KBT) Svamp i underlivet
Återkommande svampinfektioner vid mens Svampinfektion behandling Vivag kapslar
Smärta i underlivet - tips Symptom på svamp kvar trots medicin Behandling av svampinfektion med yoghurt
Naturliga huskurer mot svampinfektion
Vestibulit och kognitiv beteendeterapi (KBT)
Att man använder kognitiv beteendeterapi som en behandlingsform mot vestibulit behöver inte alls betyda att man anser att sjukdomen är psykosomatisk. Nej, det är snarare musklernas beteende man vill träna upp. Utan att knappt själva märka det spänner sig många kvinnor vid inträngandet vid samlag. Det är bara naturligt eftersom kroppen reagerar med muskelspänningar när man vet att något gör ont. När man istället lär sig att slappna av kan smärtan lindras eller försvinna helt. Antingen blir nervändarna helt enkelt mindre känsliga eftersom muskelspänningarna upphör eller så upplever man att vestibuliten blivit bättre eftersom underlivet är avslappnat och därför kommer inte de ömma punkterna i kontakt med penis på samma sätt.

Man kan göra sådan här kognitiv beteendeterapi på egen hand. Börja med att försiktigt föra in ett finger i slidan med glidmedel. Var noga med att det ska göra så lite ont som möjligt. Om du har mycket ont och inte ens kan föra in ett finger – pröva att bedöva lite med Xylocainsalva. Det hjälper inte för alla men en del känner betydlig lindring. Om det inte gör alltför ont, pröva att töja ut slidan lite med hjälp av fingret. Det hjälper musklerna att slappna av. Du kan också göra knipövningar vilket även det hjälper eftersom musklerna har lättare att slappna av efter att ha varit spända i några sekunder. Här kan det vara en fördel om man gjort EMG Biofeedback. Efter varje träning skriver man upp på ett papper hur ont man hade under och efter träningen, t.ex. genom att poängsätta mellan ett och tio. Efter några veckor kommer du förmodligen att märka att det gör mindre och mindre ont efter träningen. Det är ett tecken på att vestibuliten håller på att bli lite bättre. Det är viktigt att man avslutar träningen så smärtfritt som möjligt. Då lär man kroppen att penetrering inte gör ont.

Var också uppmärksam på om du är bättre eller sämre kring mens och ägglossning. Att vestibuliten blossar upp kring mens men är bättre kring ägglossning kan vara ett tecken på svamp.

Så snart det går bra med ett finger, pröva att öva med två fingrar och senare kanske med en liten dildo. Övningarna bör hållas isär från sex. Försök hela tiden att skapa så lite smärta som möjligt. Märker du att glidmedlet svider – byt ut det. Det är viktigt att minimera smärtan genom yttre faktorer så långt det bara är möjligt. Slutligen kan man träna med sin partners penis. Det är inte ovanligt att sådan här träning tar flera månader.

Man tror att sådan här behandling fungerar eftersom avslappning och beröring av smärtpunkterna gör att nerverna slutar sända smärta. Eventuellt underhålls smärtan av spända bäckenbottenmuskler men när kroppen märker att penetrering inte längre gör ont slutar nervändarna att sända smärta och avslappningen gör dessutom att slidmynningen blir ”större”. Observera att slidan inte blir slapp, snarare tvärtom. Musklerna blir starkare och mer tränade och det gör också att de lättare kan slappna av.

Tillbaka till förstasidan för vestibulit.