Vestibulit Klåda och sveda i underlivet Vestibulit symptom Vestibulit behandling
EMG biofeedback mot vestibulit Vestibulit och kognitiv beteendeterapi (KBT) Svamp i underlivet
Återkommande svampinfektioner vid mens Svampinfektion behandling Vivag kapslar
Smärta i underlivet - tips Symptom på svamp kvar trots medicin Behandling av svampinfektion med yoghurt
Naturliga huskurer mot svampinfektion
EMG Biofeedback mot vestibulit
Av någon anledning som inte riktigt är känd ännu får kvinnor med vestibulit ofta också en sorts slidkramp. Man tror att detta är kroppens sätt att försvara sig mot smärtan. Men tyvärr leder det bara till att nerverna börjar sända ännu mer smärta och blodcirkulationen kring slidan blir också försämrad. Oavsett orsak till vestibulit så har många blivit hjälpta av liknande avslappningsövningar som görs vid inkontinens. Det finns forskning i USA som visar att åtminstone 50% kan bli helt bra och 80% bli bättre av sådan här behandling.

EMG biofeedback mot vestibulit har främst forskats på av Dr. Howard Glazer i New York. Det brukar ta ungefär sex månader innan man börjar se ett ordentligt resultat.

Så här går behandlingen till:
Patienten får en sorts dosa som mäter muskelspänningar i microvolt. Till denna kopplas en sensor som förs in i slidan.

Patienten får sedan göra knipövningar två gånger om dagen. När patienten tittar på EMG biofeedback-dosan får denne feedback om muskelspänningar i sitt underliv. Det gäller att få musklerna i slidan att bete sig på ett normalt sätt något som Dr. Glazer menar inte sker hos kvinnor med vestibulit. Målet är att kvinnan ska lära sig knipa tillräckligt hårt, hålla ett knip under en längre tid, göra ett snabbt knip och sedan fort kunna slappna av samt nå högre grad av avslappning. Det här kan låta motsägelsefullt. Om man har problem med att slappna av i underlivet kan man väl knipa hårt? Nja, för det mesta är det snarare så att kvinnor vars bäckenbottenmuskler inte kan slappna av ordentligt inte heller kan knipa särskilt hårt eller länge. När de lärt sig det brukar smärtan avta.

Dosor för EMG biofeedback kan köpas hos Cema Medical. Gå till Produkter och sedan U-Control. Skicka inte efter broschyr, det fungerar inte, utan ring till företaget om du vill veta något. Dosan heter U-Control och är exakt samma dosa som Dr. Glazer använder. Om du vill kunna få direkt support från honom måste du köpa utrustningen av honom och det är dyrare.

Tillbaka till förstasidan för vestibulit.