Vestibulit Klåda och sveda i underlivet Vestibulit symptom Vestibulit behandling
EMG biofeedback mot vestibulit Vestibulit och kognitiv beteendeterapi (KBT) Svamp i underlivet
Återkommande svampinfektioner vid mens Svampinfektion behandling Vivag kapslar
Smärta i underlivet - tips Symptom på svamp kvar trots medicin Behandling av svampinfektion med yoghurt
Naturliga huskurer mot svampinfektion
Återkommande och kroniska svampinfektioner
Många kvinnor klagar över återkommande svampinfektioner så det är tyvärr ganska vanligt. Har du återkommande svampinfektioner kan du prova att byta p-piller eller sluta med p-piller under en tid (och använda ett icke-hormonellt preventivmedel istället) för att se om det blir bättre.

En annan sak man kan göra om man har återkommande svampinfektioner är att prata med sin gynekolog om att skriva ut Diflucan för långtidsbruk. Alltså inte de ”stora” kapslarna utan mindre tabletter som man tar varje dag under några månaders tid. Man kan också använda sig av tipsen under huskurer mot svamp – även i förebyggande syfte.

Enda problemet med att få svampmedicin utskrivet är att svampinfektionen måste synas på prover. Läkaren måste ha ett bevis för att du verkligen har svampinfektion.


Återkommande svamp vid mens

Det är vanligt att man får återkommande svampinfektion vid mens. Vid mens är östrogennivån som lägst och underlivet är extra känsligt för svamp. Får du nästan alltid svamp vid mens kan du först och främst testa att använda Ellen tamponger som innehåller mjölksyrebakterier. Du kan också prata med din gynekolog för att se om du kan få testa ett annat sorts p-piller. Det finns ju olika sorters p-piller – sådana som innehåller östrogen och sådana som innehåller gulkroppshormon. Olika människor reagerar olika på dessa sorter.

Du kan också testa huskurer mot svamp och göra det i förebyggande syfte. Dvs. om du vet ungefär när du kommer att få mens kan du börja behandla innan svampinfektionen bryter ut. Om inget annat hjälper, prata med din gynekolog om att du vill prova Diflucan under en längre tid. Alternativt ta en stor kapsel Diflucan ett par dagar innan mens i några månader och se om det hjälper.

Tillbaka till förstasidan för vestibulit.